Szent Miklós Görögkatolikus Gimnázium és Kollégium

Portugálok látogatóban

A Szent Miklós Görögkatolikus Gimnázium és Kollégiumba május 13-án 10 portugál diák és két tanár érkezett az Erasmus program keretében. A lisszaboni tanulók egy hetet töltenek Nyíregyházán és élvezik a szent miklósos diákok vendégszeretetét. Magyar társaikkal egy projektben vesznek részt, amelynek célja a közös európai értékek közvetítése, valamint a portugál és a magyar kultúra megismerése. A következő tanévben diákjaink utaznak portugál családokhoz és ismerkednek meg mindennapi életükkel. Az első napon meglátogatták a LEGO-t, majd az állatkert felfedezésével zárták a délutánt.
Portugál vendégeink pénteken délelőtt gimnáziumunkban tanórákat látogattak, majd megtekintették történelmi városközpontunk nevezetességeit. Ebéd után részt vettek iskolánk EU napjának eseményein.
Szombaton tovább folytatódott a portugál és magyar diákok közös csapatépítő programja. Tokajban városnézés , Tarcalon séta az Áldó Krisztus szoborhoz, Sátoraljaújhelyen pedig bobozás, libegőzés, extrém átcsúszós pálya várta a diákokat a gyönyörű időben.
Vasárnap este a kollégiumban búcsúbulit tartottunk a szülők, tanárok és diákok részvételével.  Az oklevelek kiosztása és a finom házi ételek elfogyasztása után egy kis szórakozás következett. Hétfő délelőtt elkísértük vendégeinket a vasútállomásra, ahol a vonatra várva felelevenítettük a hét legemlékezetesebb pillanatait.