Szent Miklós Görögkatolikus Gimnázium és Kollégium

Az iskola története

A nyíregyházi, nagy történelmi múltra visszatekintő középiskolák mellett mi még fiatalnak számítunk, történetünk kezdete mégis az elmúlt évszázad végére tehető.

1996-ban megalapult a Szent Miklós óvoda. 1998-ban az általános iskola és 2012-ben a gimnázium, amelyek 2020-ig közös igazgatású, többcélú köznevelési intézményként működött három helyszínen. Az óvodánk a Síp utcában, az általános iskolánk a színház melletti szép új épületben és a gimnáziumunk a belvárosi görögkatolikus székesegyház melletti épületben. 2017-ig csak négy évfolyamos gimnáziumi képzés zajlott általános tanterv alapján. 2017-től bevezetésre kerültek a tagozatok. Angol, informatika és biológia, kémia tagozatok 2021-ben érettségiztek azok a tanulóink, akik már emelt szintű képzésben vettek részt. A 2020/2021-es tanévtől a Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásában működő Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium intézményegységei önálló intézményként működnek tovább, így a nyolc éve működő gimnázium is önálló intézményként folytatja nevelő-oktató munkáját, Szent Miklós Görögkatolikus Gimnázium és Kollégium néven.  2020. szeptember 1-től újdonság még az is, hogy a Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásában megnyitja kapuit a Szent Miklós Görögkatolikus Gimnázium kollégiuma. Ide várjuk azokat a középiskolás fiatalokat, akik szeretnének egyházi kollégiumban lakni, 3 fős szépen felújított szobákban, családias környezetben, Nyíregyháza belvárosához tartozó, volt START épületében (Nyíregyháza Liliom utca 31.). Várhatóan 2024 szeptember 2-án (hétfőn) a gimnázium az István utca 3. szám alatti teljes körűen felújított épületben kezdi a tanévet. Ennek köszönhetően a kollégium és a gimnázium egy épületkomplexumként várja a katolikus nevelést igénylő, tudásra szomjazó, tanulni vágyó fiatalokat.

 

1996
szeptember
Megalapult a Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda
Hosszú évek után az egyház visszakapta a korábban államosított épületet.

 

1998
szeptember
Expanded
Megalapult a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola
Alapvető igény volt a görögkatolikus általános iskolára, melynek az Egyházmegye örömmel tett eleget.

 

2012
szeptember
Megalapul a Szent Miklós Görögkatolikus Gimnázium
Az egyre növekvő szülői igényeknek köszönhetően, hogy a gyermekek továbbra is görögkatolikus szellemiségben nevelkedhessenek alapult meg a gimnáziumunk.
2017
szeptember
Az általános gimnáziumi képzés mellett megkezdődött az emelt szintű oktatás.
Az általános gimnáziumi képzés mellett választhatják diákjaink az emelt szintű Biológi - Kémia, vagy az Informatika - Angol szakokat

 

2020
szeptember
Sub Label
A három intézmény különválik
Továbbra is a Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásában, de önálló intézményként folytatja oktató nevelő munkáját a gimnázium, amely saját kollégiumot is kapott.
2023
szeptember
Sub Label
A kollégistáink beköltöznek a felújított kollégiumba
A közel egy éves felújítási munkálatokat követően a 2023/24-es tanévet kollégista tanulóink már a Liliom utca 31. szám alatti épületünkben kezdhették meg.
2024
szeptember
Sub Label
A tervek szerint a 2024/25-ös tenévet már az István utca 3. szám alatti épületünkben kezdhetjük meg
Bizakodva és hálával megtelve várjuk, hogy beköltözhessünk a felújított, modern épületkomplexumba.