Szent Miklós Görögkatolikus Gimnázium és Kollégium

Csíksomlyói zarándoklat

Hálásan köszönjük a Rákóczi Szövetségnek, hogy iskolánk meghívást kapott a csíksomlyói búcsúba. A Boldogasszony Zarándokvonattal utaztunk
Felföldi László Püspök atya lelki vezetővel, akit a diákok személyesen is ismertek. Felemelő érzés volt, ahogy Székelyföldön a magyarok virágokkal, kaláccsal várták a vonatot és beszélgettek a fiatalokkal.
Pénteken Szentmisén vettünk részt a Kegytemplomban, majd Pitti Katalin operaénekesnő énekelt zsoltárokat, egyházi énekeket. Nagyon vártuk a szombati zarándoklatot, ahol még a misszió zarándokvonat utasai is csatlakoztak hozzánk. Őket Böjte Csaba atya kísérte. Együtt énekelve mentünk fel a nyeregbe, ahol, amerre a szem ellátott, több ezer ember gyűlt össze. Mindenfelől zarándokcsoportok csatlakoztak, és mint egy áradó folyó, hömpölygött a tömeg. Ilyen csodában még nem volt részünk, ahol a mise után ennyien együtt énekeltük a magyar és a székely himnuszt. Fenséges érzés volt részese lenni ennek a leírhatatlan élménynek!
Csáky Csongor Elnök úr is köszöntötte a zarándok fiatalokat és közös fotó is készült. A nyeregből az állomásra tartva bementünk a Makovecz Imre
által tervezett Milleneum Templomba, kicsit megpihentünk, imádkoztunk, majd a vonathoz siettünk.
Vasárnap Gyergyószentmiklós főterén szabadtéri misén vettünk részt, majd indultunk haza. A határ előtt Nagykárolyban szintén hatalmas tömeg várta a vonatot, ami nagy hatással volt a fiatalokra. Reméljük, lesz még részünk ilyen életre szóló élményben.